Vrijdagavond? Docu-avond!

Op de eerste en derde vrijdagavond van iedere maand kijken wij naar documentaires. In onze grote zaal staan de stoelen, drinken en de film al klaar, nu jij nog! 

Activiteit | Voor alle leeftijden


Het Programma

Vrijdag 6 oktober: 20.00 uur - The Dark Side of the Sun

 

We hebben een mens op de maan gezet, een wagentje op Mars en zijn vlak langs Venus, Mercurius, Jupiter en Saturnus gevlogen. We hebben zelfs gedetailleerde foto’s van het ijsoppervlak van Pluto. Maar het belangrijkste object in ons zonnestelsel – de zon zelf –hebben we nooit echt van dichtbij kunnen bekijken. Daar gaat nu verandering in komen met de bouw van twee instrumenten: de grootste zonnetelescoop ter wereld in Hawaii (de DKIST) en een onbemand ruimtevaartuig (de Solar Probe+) die een ruimtereis naar de zon zal maken en de zon op ongekend dichte afstand zal naderen. Onderzoek naar de zon is van groot belang om onder meer de levensbedreigende zonnewinden beter te kunnen voorspellen.

 

De documentaire The Dark Side Of The Sun volgt de ontwikkeling van deze twee projecten en legt uit waarom deze kennis cruciaal is voor ons voortbestaan. Tevens vertellen astrofysici wat we nu al weten over onze machtige energiebron.


Zaterdag 7 oktober 20.00 uur - Our Universe 3D

 

Al sinds mensenheugenis zijn we gefascineerd door de sterren in de hemel. En terecht, want daar ligt de oorsprong van alle leven. De geheimen van het universum worden verkend en ontrafeld met de modernste technologieën. Ruimteschepen en robotsondes scannen en fotograferen de planeten en miljarden verre zonnen en brengen ze in kaart. De hypermoderne technologie die gebruikt wordt in Our Universe 3D staat garant voor een spectaculaire vertoning van verschillende verschijnselen, te zien in onze vernieuwde filmzaal.


Vrijdag 13 oktober: 20.00 uur - Mission Saturn

 

Nieuw en exclusief bij Volkssterrenwacht Burgum!

 

Nasa’s grootste ruimtevaartuig duikt in Saturnus voor de laatste daad van een 20-jarige missie die de planeet en zijn manen laat zien als nooit tevoren.

Met de mooiste opnamen van de Cassini en animaties van de Huygens sonde geniet U van deze spectaculaire missie ooit.


Vrijdag 27 oktober: 20.00 uur - The Universe: De 7 wonderen van ons zonnestelsel in unieke 3D Versie

 

We bevinden ons middenin het opwindende tijdperk van de ruimtelijke ontdekkingen. Uitzonderlijke gebeurtenissen spelen zich dagelijks af in onze eigen kosmische achtertuin. Door middel van ruimtevoertuigen en geavanceerde beeldtechnologie uit de 21ste eeuw wagen we ons iedere dag weer verder in de onbekende achtertuin. Ga daarom mee op een opwindende en ongekende tour langs de zeven wereldwonderen van ons zonnestelsel en beleef het in 3D!

 

Bekijk de spuitende ijsgeisers op het oppervlak Enceladus, een van de manen van Saturnus. Vlieg mee door de ringen van Saturnus! Duik in de rode vlek van Jupiter, het oog van de grootste storm van het zonnestelsel. Zweef door de miljoenen rotsen die samen de planetoïdengordel vormen, een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel. Gebruik makend van de nieuwste 3D technologie beklimmen we Olympus, de grootste vulkaan op Mars en bestuderen we het vlammende oppervlak van de zon van heel dichtbij. We eindigen onze epische reis bij de planeet waar we begonnen: De Aarde. Ervaar de reis naar de grenzen van het onbekende, op een volstrekt nieuwe manier: in 3D.


Vrijdag 3 november: 20.00 uur - WONDERS OF THE UNIVERSE afl. 3

 

De ongekende schoonheid en wonderen van het heelal - Presentatie: Professor Brian Cox Afl. 3: Falling. Zwaartekracht lijkt zo normaal en toch is het een van de vreemdste en meest verrassende krachten in het heelal...


Vrijdag 17 november: 20.00 uur - The Universe: Nemesis; the sun’s evil twin in 3D

 

Kan het zijn dat er een monsterlijke, onontdekte ster rond onze eigen zon cirkelt? En dat deze ster iedere 26 miljoen jaar dodelijke kometen richting ons zonnestelsel afvuurt? Nieuwe wetenschappelijke onderzoeken gaan naar de grenzen van ons zonnestelsel op jacht naar Nemesis, het vermeende kwade tweelingbroertje van de zon. We staan op de rand van de ontdekking van deze dodelijke zon, die de gehele bevolking van de wereld zou kunnen uitroeien. In deze documentaire leggen we uit wat Nemesis is, waarom deze zon zo moeilijk te vinden is en waarom het leven op aarde van deze ontdekking afhangt. Ontdek de geschiedenis van onze planeten voor het eerst in spectaculair 3D!


Vrijdag 1 december: 20.00 uur - WONDERS OF THE UNIVERSE afl. 4

 

De ongekende schoonheid en wonderen van het heelal - Presentatie: Professor Brian Cox Afl. 4: Messengers. Licht blijkt de sleutel tot het begrijpen van het heelal, inclusief onze verste oorsprong... Zie ook (vrijdag 3 november).


Vrijdag 15 december: 20.00 uur - Telescope (nieuw)

 

Het is pas sinds de Nederlandse uitvinding van de telescoop in de 17e eeuw dat we het heelal echt hebben kunnen doorgronden. Maar waar we met de eerste generatie telescopen niet verder konden kijken dan ons eigen sterrenstelsel, bieden de modernste versies ons nu een blik op de uiterste randen van ons universum. Hierdoor krijgen we steeds meer inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het heelal en staan we mogelijk zelfs op het punt om de oeroude vraag te kunnen beantwoorden: zijn wij alleen? Zeker met de ingebruikname van de hypermoderne James Webb Space Telescope straks in 2018. Deze telescoop zal honderd keer scherper zijn dan de Hubbletelescoop die onze kijk op het heelal de afgelopen 25 jaar al zo drastisch veranderd heeft. De documentaire Telescope praat met de wetenschappers die aan deze James Webb-telescoop bouwen en bespreekt met astronomen wat deze nieuwe vliegende tijdmachine voor ons zou kunnen onthullen.


Aanmelden?

Aanmelden voor de docu-avond is niet nodig! Kom gewoon lekker aanschuiven. We zijn geopend om 19:00u en starten de voorstelling om 20.00u. Samen maken we er een gezellige avond van. Kijk jij mee? Wij zitten er in ieder geval klaar voor, dus tot vrijdagavond!


Deel dit op social media

Nu in het museum:

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

Geologie

Als je zwerfstenen doorzaagt, verschijnen soms de mooiste kleuren en patronen. In onze geologie expositie kun je enkele prachtige exemplaren zien.