Vrijdagavond? Docu-avond!

Op de eerste en derde vrijdagavond van iedere maand kijken wij naar documentaires. In onze grote zaal staan de stoelen, drinken en de film al klaar, nu jij nog! 

Activiteit | Voor alle leeftijden


Het Programma


Vrijdag 12 januari: 20.00 uur - Vreemde Zonnestelsels

 

Het zonnestelsel is het planetenstelsel dat bestaat uit de Zon en de hemellichamen die door de zwaartekracht aan de Zon gebonden zijn. Hoe ontstaan ze, we zien het in deze documentaire.

 

 


Vrijdag 19 januari: 20.00 uur - "Extreme Stars"

 

We zien hoe de sterren gemaakt worden in het universum. Ze veranderden het heelal compleet en zijn uiteindelijk de bouwstenen van het leven.


Vrijdag 2 februari : 20.00 uur - The Universe: De 7 wonderen van ons zonnestelsel in unieke 3D Versie

 

We bevinden ons middenin het opwindende tijdperk van de ruimtelijke ontdekkingen. Uitzonderlijke gebeurtenissen spelen zich dagelijks af in onze eigen kosmische achtertuin. Door middel van ruimtevoertuigen en geavanceerde beeldtechnologie uit de 21ste eeuw wagen we ons iedere dag weer verder in de onbekende achtertuin. Ga daarom mee op een opwindende en ongekende tour langs de zeven wereldwonderen van ons zonnestelsel en beleef het in 3D!

 

Bekijk de spuitende ijsgeisers op het oppervlak van Enceladus, een van de manen van Saturnus. Vlieg mee door de ringen van Saturnus! Duik in de rode vlek van Jupiter, het oog van de grootste storm van het zonnestelsel. Zweef door de miljoenen rotsen die samen de planetoïdengordel vormen, een overblijfsel van het ontstaan van ons zonnestelsel. Gebruik makend van de nieuwste 3D technologie beklimmen we Olympus, de grootste vulkaan op Mars en bestuderen we het vlammende oppervlak van de zon van heel dichtbij. We eindigen onze epische reis bij de planeet waar we begonnen: De Aarde. Ervaar de reis naar de grenzen van het onbekende, op een volstrekt nieuwe manier: in 3D.


Vrijdag 16 februari: 20.00 uur - Extreme Planeten

 

Er zijn slechts acht planeten in ons zonnestelsel, maar er zijn een honderd miljard planeten in ons melkwegstelsel. Deze docu volgt de reis van planeten hoe zij groeien van korrels van stof naar de prachtig verschillende werelden die we vandaag zien.


Vrijdag 2 maart: 20.00 uur - Vreemde Manen

 

Wij hebben er één. Saturnus en Jupiter meer dan zestig. En Uranus telt er 27. Geen wonder dat tussen al die manen in ons zonnestelsel best wat vreemde snuiters te vinden zijn. We gaan in deze documentaire eens kijken in onze ‘achtertuin’ naar deze wonderlijke manen.


Vrijdag 16 maart: Supernova’s: Alien Galaxies

 

Melkwegstelsels, de thuisbasis van sterren, planeten en wij! Ze zijn er in alle soorten en maten. We zijn getuige van de evolutie van melkwegstelsels; zo’n 13 miljard jaar geleden zijn ze ontstaan uit wolken van koud gas, tot de prachtige spiralen die onze nachtelijke hemel nu vullen.


Vrijdag 30 maart: 20.00 uur - Our Universe 3D versie

 

 Al sinds mensenheugenis zijn we gefascineerd door de sterren in de hemel. En terecht, want daar ligt de oorsprong van alle leven. De geheimen van het universum worden verkend en ontrafeld met de modernste technologieën. Ruimteschepen en robotsondes scannen en fotograferen de planeten en miljarden verre zonnen en brengen ze in kaart. De hypermoderne technologie die gebruikt wordt in Our Universe 3D staat garant voor een spectaculaire vertoning van verschillende verschijnselen.


Aanmelden?

Aanmelden voor de docu-avond is niet nodig! Kom gewoon lekker aanschuiven. We zijn geopend om 19:00u en starten de voorstelling om 20.00u. Samen maken we er een gezellige avond van. Kijk jij mee? Wij zitten er in ieder geval klaar voor, dus tot vrijdagavond!


Deel dit op social media

Nu in het museum:

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

Geologie

Als je zwerfstenen doorzaagt, verschijnen soms de mooiste kleuren en patronen. In onze geologie expositie kun je enkele prachtige exemplaren zien.