De ster van Bethlehem.

 

Oude geschriften en bijbelboeken maken melding van de geboorte van Christus. Alleen de evangelist Mattheus vertelt dat er een ster te zien was, de wijzen uit het oosten hadden die ster gezien en reisden naar Bethlehem, op zoek naar het Koningskind…

 

Eeuwen lang is er naar een mogelijke verklaring gezocht, wetenschappers, geestelijken en historici wilden achterhalen wat die ster nu precies zou zijn geweest. Misschien was het wel een nieuwe ster, een nova, of een supernova: helder en opvallend.  Of een komeet, een staartster! Kometen verschenen onaangekondigd en verdwenen ook weer. Waar ze vandaan kwamen en waar ze bleven was tot een paar eeuwen terug onbekend.   

 

Of misschien tóch iets anders? In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werden alle ideeën, theorieën en verklaringen nog eens onder het vergrootglas gelegd… De wetenschap kon niet leven met vele tientallen beweringen, die elk een andere oplossing voor het vraagstuk gaven.

 

In een kleine expositie - te zien in Observeum Burgum -  wordt in beeld gebracht welke verklaringen er in de loop der tijden zijn bedacht; tevens wordt belicht welke recente resultaten er bereikt zijn met hulp van digitale techniek. Het is tegenwoordig met de computer eenvoudig om de nachtelijke hemel van vele eeuwen terug op het scherm te toveren, óók de sterrenhemel boven het midden-oosten, rond het jaar 2 v. Chr., toen twee heldere dwaalsterren (planeten)  dicht bijeen kwamen.

 

Die bijzondere samenstand blijkt opvallende overeenkomsten te hebben met de gebeurtenissen, die Mattheus heeft beschreven en het tijdperk waarin zich dat afspeelde. Zo blijken historische bronnen, religieuze beschouwingen en de moderne wetenschap verrassend dicht bijeen te komen.

 

De tentoonstelling en een verhelderende beeldpresentatie kunt u zien en beleven in Observeum Burgum, gevestigd aan de Menno van Coehoornweg 9. Het gebouw is dagelijks open van 13:00…17:00 uur (behalve op maandag) en op vrijdagavond van 19:00…22:00 uur.

 

Iedereen is van harte welkom!