/de museumweek\

Van 4 tot 9 april is de nationale museumweek. Een jaarlijkse week vol leuke activiteiten die draaien om ons echte 'goud'; museumstukken waar wij trots op zijn. Dit jaar hebben we de houten broek van Pieter Jelles Troelstra aan.

Activiteit | Voor alle leeftijden


De houten broek van Troelstra

Tijdens de jaarlijkse museumweek wordt er een museumstuk uitgekozen om tot in detail te bespreken. Dit jaar is dat de houten broek van Troelstra. Niet een letterlijke broek, maar een spreekstoel die deze naam kreeg omdat Troelstra hem zó vaak gebruikte dat het wel eens zijn broek kon zijn. De spreekstoel stond in de Drie Gekroonde Baarsen, een kroeg waar Troelstra graag aan het woord was. Via deze spreekstoel streed Troelstra voor het socialistische gedachtegoed. Kom langs om deze houten broek van dichtbij bekijken.

De broek van Troelstra
De broek van Troelstra

Pieter Jelles Troelstra

Troelstra groeide op in de Friese plaats Stiens. In zijn middelbareschooltijd ontpopte hij zich tot een fel strijder, organisator en literator. Tijdens zijn studententijd was Troelstra actief lid en secretaris van de Groningse studentenalmanak van 1884 en Assessor Primus van de senaat van het Groningsch Studenten Corps Vindicat atque Polit in 1887. Later ontwikkelde hij zich meer als politiek strijder, zowel in de Friese beweging als in de socialistische.

 

Samen met elf andere socialisten, zette Troelstra in 1894 de Sociaal-Democratische Bond (SDB) op. Deze partij ontwikkelde zich door een scheuring tot de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). De partij streed voor algemeen kiesrecht en sociale wetten (zoals het staatspensioen). Er waren grote successen, maar ook diepe dalen. Na jarenlange strijd, fuseerde de SDAP in 1946 met de Vrijzinnig Democratische Bond en de Christelijk-Democratische Unie. Zo ontstond de Partij van de Arbeid zoals we die vandaag de dag kennen.  Troelstra heeft dit laatste niet meer meegemaakt. Op 12 mei 1930 overleed Troelstra op 70 jarige leeftijd. 

Wat is er tijdens de Museumweek te doen?

Reis door de middeleeuwen

In het museum reizen we terug naar de middeleeuwen en kijken we hoe het leven in een klooster was.

 

Op zoek naar schatten!

Er liggen een hoop verborgen schatten in onze museumtuin. Met een schep en een metaaldetector ga jij opzoek naar deze historische objecten. Ga jij ze allemaal ontdekken? | Alleen bij droog weer. 

 

Kijk om de hoek

Voor de allerkleinsten onder ons, hebben we een knutselprogramma opgesteld. We gaan samen lekker schilderen, kleuren en spelen: trek dus niet je mooiste kleren aan.

 

Wat is het?

Heb jij bodemvondsten en wil jij graag weten wat het is? Kom dan op 8 of 9 april langs om jouw vondsten te laten determineren. Misschien heb jij wel iets heel speciaals in handen!

 

Tijdens het weekend in de Museumweek zijn we niet alleen overdag (van 13:00 t/m 17:00 uur) open, maar ook 's avonds (19:00 t/m 22:00 uur).


Deel dit op social media

Nu in het museum:

Minsken

In de expositie Minsken laten we je het contrast zien tussen goed boerende en arme Friezen uit de 19e eeuw. Ook staan we stil bij de rol van het socialisme.

Archeologie

Tytsjerksteradiel was een uitstekend gebied voor jagers. Er zijn daarom veel bewoningssporen gevonden zoals vuurstenen werktuigen en een van de oudste wagenwielen van Nederland.

Geologie

Als je zwerfstenen doorzaagt, verschijnen soms de mooiste kleuren en patronen. In onze geologie expositie kun je enkele prachtige exemplaren zien.